Hoe is het om als man in het onderwijs te werken?

Op 19 november was het Internationale Mannendag. Daarom gingen wij in gesprek met IJmare leerkrachten John, Robert en Vincent om de vraag: ‘Hoe het is om als mannelijke leerkracht voor de klas te staan?’ te beantwoorden. 

John (leerkracht groep 7-8), Robert en Vincent (beide gymleerkrachten) hebben samen jarenlange ervaring op negen verschillende IJmare scholen. Dit maakt hen de perfecte kandidaten om het beeld te schetsen. Waar Robert het geweldig vindt dat een kind aan het einde van de les een salto kan terwijl hij dat aan het begin van de les nog niet kon, vindt John het juist mooi wanneer leerlingen ineens dat sommetje wél onder de knie krijgen. “Leerkracht zijn is een heel mooi beroep, daar halen wij denk ik allemaal voldoening uit,” vertelt John. Daar sluiten Robert en Vincent zich bij aan. 

Leerkrachten zijn rolmodellen 

“Een 50/50 combinatie van juffen en meesters voor de klas zou ideaal zijn. Om juist een mannelijk én vrouwelijk rolmodel op school te hebben, is belangrijk voor de ontwikkeling en leerprestatie van het kind. Vooral omdat wij als man zijnde andere kwaliteiten meegeven. Zo ontwikkelen de leerlingen zich nóg beter. Natuurlijk gaat dat altijd gepaard met goed onderwijs.” vertelt Robert. Ook zit er een verschil in de omgang met het kind, legt Vincent uit. “Als man ben je gewoonweg wat praktischer ingesteld. Als een kleuter struikelt, check ik of het goed gaat maar daarna gaan we gewoon door. Een juf gaat ernaast zitten en voert een gesprekje.” Dit betekent niet dat een van de twee beter is, maar dat er verschil zit in de soort begeleiding. 

Advies van meesters voor meesters (in opleiding)

“Als je het leuk vindt om met kinderen te werken, elke dag een andere uitdaging te hebben en veel vakantiedagen, laat je dan vooral niet tegenhouden,” is het advies van John. “Want die blije koppies van de kinderen als iets wél lukt… die zijn goud waard,” vertelt hij stralend. Kinderen uit groep 8 van acht jaar geleden houden hem nog steeds op de hoogte over wat voor studie ze aan het doen zijn. “Als leerkracht verwonder je kinderen elke dag. Ik vind dat echt het mooiste wat er is. Ik denk ook niet dat ik iets anders kan dus dat scheelt dan ook wel weer.”  

Onze conclusie is dat de geïnterviewde mannen van IJmare trots zijn op hun beroep. En zoals John al zei: “Leerkracht zijn is misschien wel één van de mooiste beroepen die bestaan.”