Het is nooit te laat voor een carrièreswitch

Job De Graaf (51) wilde net als zijn ouders het onderwijs in. Alleen verliep deze route anders dan verwacht. Na de studie tot gymleerkracht was hij de zin in het onderwijs kwijtgeraakt. Daarom besloot Job bij een sportwinkel te gaan werken. Dit deed hij 18 jaar lang totdat hij op een dag besloot om tóch zijn droom achterna te jagen. Hij werd leerkracht.

“Mijn loopbaancarrière is in eerste instantie niet gelopen zoals gedacht”, geeft Job aan. “Ik ben na de havo naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in Amsterdam gegaan om gymleraar te worden. Ik ben daar zo lang mee bezig geweest dat ik de zin in het onderwijs een beetje was kwijtgeraakt. Ik besloot te gaan werken in een sportwinkel.”

Job heeft 18 jaar in de sportwinkel gewerkt en heeft daar allerlei functies bekleed: van beginnend verkoper tot filiaalmanager, van inkoop tot merchandising. “Na verloop van tijd zakte de uitdaging een beetje weg. Ik kreeg een gezin, en in de detailhandel werkte ik ook vaak in het weekend, op koopavond en op feestdagen. Dat werkte op een gegeven moment niet meer voor mij. Ook met de komst van internet en het online shoppen werd het werk in de winkels veel minder bevredigend. Dus uiteindelijk heb ik besloten om ermee te stoppen. Niet wetende wat ik daarna ging doen.”

Na een tijdje thuisgezeten te hebben, begon het onderwijs toch weer te trekken. “Ik had inmiddels twee opgroeiende kinderen op OBS De Zeester, een basisschool van IJmare. Daar was ik jarenlang behoorlijk actief als ouder en als voorzitter van de ouderraad. Dan zie je het leven op een basisschool van heel dichtbij. En daar werd ik zo enthousiast van, dat ik dacht: 1+1 is twee. Ik ga toch het onderwijs weer in.”

De carrièreswitch

Om de carrièreswitch te maken moest Job een grote stap zetten: vier jaar lang twee avonden per week naar de pabo in Haarlem, één dag stagelopen en daarnaast nog een baan waarbij hij met kinderen uit de buurt sportte. “Het was een heftige periode. Ik ben er niet moeiteloos, maar wel zonder vertraging doorheen gekomen. Onder andere dankzij mijn gezin heb ik het kunnen redden.”

“OBS De Zeester was al snel op de hoogte van mijn studie. Daardoor mocht ik ook af en toe invallen naast mijn stagedagen op andere scholen. In het derde studiejaar, ben ik ook bij IJmare terechtgekomen om de vraag te stellen: “Waar kan ik volgend jaar voor mijn afstudeerscriptie mijn eindstage volgen?” Ik wilde in ieder geval bij een openbare schoolstichting werken. En toen zeiden ze dat er een vacature openstond bij het Avontuur (voorheen de Kariboe).” Zodoende is Job ruim vier jaar geleden op basisschool het Avontuur begonnen, inmiddels is dit al bijna vier jaar zijn vaste baan.

“Groep 8 bij het Avontuur in Heemskerk heeft mijn hart gestolen: klaarstomen voor dingen zoals de middelbare school en het echte leven, dat zijn echt wel spannende stappen die je als kind moet maken. Ik probeer de leerlingen daarin te begeleiden en dingen mee te geven zodat ze die stap wat zekerder kunnen maken. Dat vind ik een prachtige uitdaging. En een beetje de volwassen gesprekken over het nieuws, de actualiteit, over wat er in de wereld gebeurt, ook dat vind ik heel leuk om met groep 8 te doen.” 

Leren met hart, hoofd & handen

Bij het Avontuur wordt kinderen geleerd dat fouten maken de beste manier is om te leren. Op het speelplein staan grote bomen waar de kinderen van groep 8 in begonnen te klimmen. Toen ze zich afvroegen of dat wel mocht, antwoordde meester Job dat hij erop vertrouwde dat ze niet verder gingen dan hun eigen grens. Dit vertrouwen in de kinderen motiveert hen om op ontdekkingstocht te gaan en elkaar te helpen met zelfvertrouwen de wereld in te gaan. Het Avontuur leert kinderen wereldburgers te worden die zelfstandig, verantwoordelijk en respectvol zijn en die goed kunnen communiceren en samenwerken, en is daarnaast een groene en gezonde school met veel aandacht voor duurzaamheid, milieu, gezondheid, bewegen en leefstijl.

De moraal van het verhaal van Job? Het is nooit te laat om je dromen achterna te jagen en te kiezen voor een carrièreswitch. Luister naar je hart, want dat klopt altijd.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie van het Avontuur? Ontdek dan de website van de school via https://avontuurheemskerk.nl

Meester job OBS de kariboe in de klas met leerlingen