Een nieuwe weg, een nieuwe naam

Ikina Poelarends voelde zich als klein meisje onbegrepen in de klas. Toen zij in groep zeven zat, verhuisde ze van Amsterdam naar IJmuiden. Ze belandde op een basisschool waar klassikaal lesgegeven werd terwijl ze een combinatieklas met veel zelfstandigheid gewend was. 

“Ik veranderde van een slim meisje die op alles voor liep naar een vervelend kind dat niet kon stilzitten.” vertelt ze. Ikina uitte dit gedrag omdat ze in deze nieuwe klas verplicht moest luisteren, terwijl ze de lesstof al beheerste. “Er werd alleen gekeken naar mijn gedrag, niet naar mijn kunnen.” Ze kreeg vervolgens mavo advies terwijl ze uiteindelijk gymnasium heeft gedaan.

Dat ging zij anders doen. Na afronding van de Pabo gaf Ikina 12 jaar lang les op verschillende basisscholen. Toen zij de mogelijkheid kreeg een periode in te vallen als directeur, groeide haar ambitie om schoolleider te worden sterker. Met een opleiding tot Schoolleider Bekwaam op zak, werd zij in augustus directeur van Kindcentrum Eigenwijze. “Ik ga met hart en ziel voor de school zodat elk kind de begeleiding krijgt die bij hem of haar past.” 

Je bent wijs op je eigen manier

“Ieder kind is slim op zijn of haar eigen manier en daar hoort op maat gemaakt onderwijs bij.” Door haar persoonlijke ervaring heeft Ikina geleerd dat niet alles volgens het standaard lesgeven handboek hoeft te gaan. Liever niet zelfs. Daarom staat persoonlijke begeleiding op nummer één. Ook wordt elke dag een half uur vrijgemaakt voor talentontwikkeling, waarbij elk kind zijn tijd anders indeelt. Sommige met begeleiding van de leerkracht, anderen zelfstandig.

Van basisschool naar kindcentrum

“Op 31 oktober worden wij officieel een kindcentrum. Dit betekent dat er een basisschool, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en een peuteropvang is.” Alles komt dus samen op één plek met eenzelfde missie. “Om een voorbeeld te schetsen: een kind dat op de opvang zit kan alvast de sfeer proeven in groep 1/2.” Er wordt gewerkt in combigroepen, waar samenwerken, zelfstandigheid en eigenaarschap hand in hand gaan. Zo voelt ieder kind zich gezien en wordt de ontwikkeling optimaal gestimuleerd. 


Om de verandering van basisschool naar kindcentrum compleet te maken, hebben wij gekozen voor een nieuwe naam en logo. Deze zullen wij op maandag 31 oktober op feestelijke wijze onthullen. In dit artikel zijn al een paar hints verwerkt. Kan jij de code kraken? Stuur dan een berichtje naar ikina.poelarends@ijmare.nl. We zijn benieuwd naar jouw inzending!